Uw kind durft niet door het gat
Als ouder of zwemonderwijzer kan je niet altijd de vinger leggen op de angst die een kind heeft zodra hij door het gat moet. En zeker niet als een kind er een aantal keer doorheen is gegaan en opeens huilend aan de kant staat als het zeil met het gat in het water gelegd wordt. Je probeert je kind aan alle kanten te helpen, maar de angst wordt eigenlijk alleen maar erger. Zelfs kan het naar zwemles gaan een hele strijd worden, want het plezier verdwijnt.
Wat doen wij om je kind te motiveren door het gat te gaan?
Het allerbelangrijkste naast veiligheid is om het kind plezier te laten beleven aan iedere zwemles. Het is vooral belangrijk om te benoemen wat al goed gaat. Wij bouwen iedere vaardigheid op een leuke manier rustig op naar steeds een beetje moeilijker. We kijken vooral naar het individu. Heeft een kind meer uitdaging nodig, dan laten we het gat verder zakken, een voorwerp van de bodem afhalen, verder onder water zwemmen na het gat. Vindt een kind het eng, dan hangen we het gat dichterbij de kant of draaien we het gat omhoog.
Hoe kan je als ouder je kind helpen om over zijn angst heen te komen?
Als ouder kun je in het water het vertrouwen van je kind winnen door samen te oefenen met het gat. Laat hem zelf het gat op de juiste hoogte draaien. Zo geef je hem het gevoel dat hij zelf de regie in handen heeft. Je kunt er ook voor kiezen om eerst zelf een duik of sprong in het water te nemen en door het gat te gaan. De kans is groot dat hij het dan ook wil proberen. Zeker als je in het water blijft aan de andere kant van het gat en hem vertelt dat jij hem opvangt. Als hij voor het gat naar boven komt, kan je hem altijd nog met een handreiking en aanmoediging helpen om door het gat te gaan. Laat merken hoe trots je op hem bent. Dit geeft hem het gevoel van veiligheid en vertrouwen. En als je dan de volgende keer weer gaat oefenen, is de kans heel groot dat hij zonder hulp door het gat gaat.
Durft je kind niet in het diepe bad door het gat?
Doe een stapje terug en ga spelenderwijs in het ondiepe wat spelletjes doen met je kind. Je kunt hem door jouw benen laten zwemmen en andersom. Je kunt tijdens gezinszwemmen materiaal vragen aan een collega, denk aan een hoepel waar je kind onder door kan zwemmen. Wil je het wat moeilijker maken, kan je achter de hoepel nog materiaal neerleggen die je kind kan opduiken. Op deze manier kan je langzaamaan steeds een beetje dieper gaan met je kind. Het belangrijkste voor een kind is dat hij vertrouwen krijgt en zich veilig voelt. Bouw het oefenen rustig op, maak het steeds een beetje moeilijker. Maar zorg vooral dat je samen met je kind veel plezier beleeft.
Wil je dit oefenen met je kind? Mijn collega’s helpen je daar graag bij!